Testa din grammatik!

Jag borde inte läsa bloggar när jag är på dåligt humör, för det blir bara värre när jag ser fel som; "dem har missat någonting" och "dem har alla likadana tatueringar". Jag funderade på att skriva en viktig-petteraktig kommentar, men när jag såg tidigare kommentarer innehållandes "ordet" dom (inte som en rättsdom, utan någon sorts variant av tredje person pluralis) inser jag att slaget sedan länge är förlorat. 
När fan fick svenskarna så svårt att tala och skriva sitt eget språk? Jag förväntar mig inte att alla ska sätta sig och leta satsdelar i tidningen när de läser, men någon ordning kan det väl få vara? Tänk så tokiga missförstånd det kan bli om vi glömmer vår grammatik! För att demonstrera detta har jag konstruerat ett litet test.
TEST
1. Anders och Sofia träffade Johan vid uthuset. Dem ledde Johan till sjön.
Vem/vilka leds till sjön? Vem leder någon/några till sjön?

2. Martin och Bertil gick ut från skolan. Bertil tog hans cykel och cyklade fort iväg.
Vad innebär dessa meningar? Sker det något konstigt? Om så, kan detta tänkas bero på ett eventuellt språkligt fel, i så fall vilket och hur kan det tänkas korrigeras?

Ang. fråga 1; Jodå, det är en ovanlig, men fullgod mening. Kan du svara på frågorna?


Tycker du att jag använder svåra ord, eller förstår du inte vad felen är med ovannämnda meningar?
Be då en vuxen om hjälp (alternativt, ring din gamla svenskalärare och skäll ut honom/henne för dåligt utfört arbete).

Ingen tid

Skriver ett inlägg imorrn kväll, jag har ärligt talat inte hunnit.

Hos sjukgymnasten

Kl 10 (pip) inställde jag mig hos sjukgymnasten Rick, en hundrakilos (give or take) amerikan som skulle försöka sätta en diagnos på mina diffusa magsmärtor. 
Efter lite utfrågning, en hel del tryckande och skrikande (från min sida) kunde han konstatera att jag inte hade
a) knutor på äggstockar eller livmoder
b) vridna äggstockar
c) blivit gravid
d) någon form av bråck (vilket var det som först misstänkts)
e) magsår
Han kunde däremot konstatera att mitt ena bäckenben hade låst sig, så vi började med att korrigera det. Sedan kom vi fram till att mina magmuskler är irriterade, varför hade han ingen aning om. Så nu ska jag försöka gnugga på det onda (gör skitont) i en vecka och sedan får vi se om det bara var en muskelknuta, eller om det är något annat och jag måste skickas vidare. Mysteriet fortsätter....

Morgondagens planer

Tittar på Sex and the City och planerar min resa till sjukgymnasten för min undersökning imorgon, elaka sl reseplanerare samarbetar inte så jag får kolla runt fram och tillbaka. Vi får se vad utlåtandet blir.
Godnatt

Inget syre på Stockholmsoperan

Idag var jag på genrepet av Macbeth på Stora Operan i Stockholm och jag kan inte säga mycket mer än att den var grym och alla som är det minsta musikintresserade bör gå och se den.
Enda nackdelen under besöket var vår stackars gamla operabyggnad. Fin som sjutsingen, det ska man veta, men när ska det eviga ventilationsproblemet lösas. Många gamla byggnader har samma problem, det är en gammal ventilationsteknik som används (som är ganska ineffektiv) och man vill inte byta till nya fina trummor och system eftersom man då skulle få bryta upp väggar och därmed förstöra ofta k-märkta väggmålningar, tygtapeter och träsniderier. Tråkigt eftersom den dåliga luften leder till att man somnar. Fem gånger nickade jag till under slutet av första akten. Jag vaknade så klart till så fort huvudet ramlade ned mot bröstet, men det var ändå tillräckligt för att ta av min operaupplevelse. Det bör nämnas att jag somnade under extremt spännande och intressanta partier och jag var i själva verket inte det minsta trött, det var bara min kropp som försökte skydda sig när den långsamt kvävdes.

Ghost whisperer

Har alltid gillat den serien, trots att jag inte gillar huvudrollsinnehavaren och dessutom tycker att den är skitläskig då och då... Puss puss nu ska jag skriva en recension.

 

2575550412.jpg

 


Jag borde inte sitta inne på internet

Nu ska jag försöka inleda min lilla recension. Ush. Detta är nervöst. Jag måste hämta mina anteckningar också.

 

horlurar080814.jpg

 


The birdcage

Oooo, den ska jag se på sjuan kl 22:00 med mitt lilla gosmonster ikväll, vare sig han vill det eller ej. 
Mohahahahahaha!

Birdcage-movie-01.jpg


Gulligare får man inte vara (för då får jag abdominala spasmer)

Min söta pojkvän (som aldrig firar alla hjärtans dag) hade köpt mousserande jordgubbsvin (han är nykterist för er som inte visste det) på systemet, jättemumsiga chokladpraliner, och så hade han byggt en gullig liten låda med massa snäckskal i och några hjärtformade lappar med gulliga meddelanden på. Han är ju för söt. Vi satt och kollade på bondfilmer samtidigt som vi försökte hålla hunden i schack (han är en snabb liten jäkel)  och hade det bara allmänt mysigt. Idag satt vi i säkert en timme och var så äckligt gulliga mot varandra att man nästan ville spy. 
Det var min alla hjärtans, hur var alla andras? Vem vet, ingen kommer ju svara på min utslängda fråga (nu bara jävlas jag).

Redigerat och redigerat, för att slutligen återgå till originalet

Nu har jag suttit i ca en timme och klottrat runt i stil- och kodmallarna för min blogg, men valde i slutändan att behålla sidan som den var. Innan jag kan göra om min blogg måste jag skaffa ett bättre bildproram. Jag var inne hos designa din blogg-bloggen, men programmet som rekomenderades där fungerar bara ör pc, så jag måste hitta ett annat alternativ. Det är därför jag nu säger adjö och går in på apples sida för att se vad som finns där för gratis nedladdning. Jag känner mig ganska säker på att de bästa programmen bara kommer finnas gratis som demoversion, men idag kanske jag har tur...
 Den här bilden hade jag tänkt ha som header, men den är tyvärr inte bred nog (än i alla fall)

We live in a beautiful world

Sitter och lyssnar på Coldplays Don't panic (http://www.youtube.com/watch?v=-4w7an00vGI) och kollar på lite kläder. På forever21.com (jag kan fortfarande inte länka, ska testa en grej för att ordna det lite senare idag) hittade jag ett gäng outfits jag nästan skulle vilja sno rakt av.
      


Ändrade planer

Jag har ändrat mina planer lite, så nu är jag hemma ett tag till. Ska kolla lite på inspelningen av Sara COnnor chronicles som jag spelade in förra veckan, sedan ska jag ordna inspelningen inför kvällens avsnitt. Skriver igen om ett tag. Ska lägga in lite bilder från Örebro också. 

Hemma igen

Nu har jag inte kunnat blogga i Örebro som jag hoppades då deras nätverk är extremstrypt. Rapporterar lite ikväll/imorgon?

Min nya fina väska

Jag har köpt en ny fin väska också, en med fransar. 

Sedan har jag köpt en söt lite pin med pinochio hållandes en mikrofon till förmån för hjärt och lungfondens forskning om hjärtproblem hos barn. 
 
Jag vet, inte världens bästa bildkvalitet....

Mozart is my homeboy!

Idag satt jag på min favoritplats i föreläsningssalen. Nu sitter jag väldigt obehagligt med väggen mot rummet utanför seveneleven på universitetet. 
   Man kan väl inte göra så mycket mer än instämma...

Minnen från Örebro

Tänkte att detta kunde passa sig idag. Det är det här galna gänget jag ska åka till i eftermiddag.
Peder, Kevin och Dan undervisas av överentusiastisk kammarmusiklärare Fredrik och Kevin jammar Kevin, Fredrik och Rasmus jammar
Peder, Kevin, Dan Fredrik, Kevin Kevin, Fredrik, Rasmus
Trollkarlen fick Linn att vifta på  Sedan lät han lilla Simon borra hål i tenoren Albin Tropp, Sackari Tropp fick skjuta i trollkarlens kortlek
Trollkarl, Linn         Trollkarl, Simon, Albin Sackari, Trollkarl
Så här ser det ut i Kävesta    Kevins trädgård
Den ödsliga vägen mot Sköllersta.     Mitt och Kevins LSD-landskap

På väg mot Örebro

Imorgon drar jag iväg till Örebro, men först ska jag till skolan och ha tråkigt.
Just nu tittar jag på Sex and the City samtidigt som jag försöker planera. Har funnit lösningen; jag får gå upp kl 06:30 imorrn, inga ursäkter. 
G-g-g-g-Godnight, Folks!

Jag vill härifrån. NU

åååå. Jag tror jag får en stroke snart. On top of it all så verkar det som om det kommer ta ett tag innan jag kan träffa nån läkare. Jag ska ta och ringa efter sköterskorna  på studenthälsan snart, men man är ju aldrig ensam så man kan ringa ostört. Orka ha en neurotisk hypokondriker som ser en över axeln hela tiden när man pratar med en sjuksyster. Måste plugga också. 


Apropå melodifestival

Jag hade tänkt pigga upp er alla med härliga klipp från Youtube, men något är inte helt överensstämmande mellan min dator och blogg.se, så jag kan inte länka eller något alls åt det hållet. Ni kan själva gå in på youtube, sök på Tomas Ledin, just nu, så får ni upp klippet från när han uppträdde med denna fantastiska låt melodifestivalen 1980. Det var på den härliga tiden när man hade en liveorkester i studion och allt. Helt fantastiskt.

Städsöndag

Innan klockan var 12 hade jag hunnit städa hela badrummet. Ush, vad äckligt dammigt det var uppe på skåpen. Man tenderar ju att glömma att städa där, så när det väl koms ihåg finns det desto mer att städa. Jag ska ta en liten städning i sovrummet också, dammtorka några hyllor och dammsuga uppe på gardinstången. Samma sak där som uppe på skåpen, man glömmer det alltid, så där samlas dammet i drivor.
Just nu kollar jag över mina finanser lite grann, sätter in papper i pärmar och sånt. Sedan ska jag plugga. Har väl ca 100 sidor musikteori att läsa igenom. Känner mig mindre taggad. 
Desto mer taggad känner jag mig inför Örebrobesöket i veckan. Ska bli kul att träffa alla musiker som är lika knäppa som jag själv igen.


Jag tror jag är sjuk

Det sticker i magen och innanför mitt lilla späcklagret är buken hård hela vägen upp. Jag tror jag ska ta och ringa till vårdguiden och fråga vad de tror om det hela. Allt jag hittade när jag skrev in symptomen på deras hemsida var sådant som gör sjukt ont, och det gör inte det här, för det mesta. Eller jag kanske har vant mig. Bläbläblä... Jag vill ha ett piano, ska ta och kolla på blocket.
Puss (haha nu får ni alla mina basilusker!)

Ingenting funkar

Har försökt hitta en melodi hela dagen, men hittar den inte.
Jag känner mig helt borta. Ingenting funkar
Nu sitter jag och tröstar mig med kexchokad och that 70's show.
Det hjälper inte.
Blääää

Arbetsintervju

Jag har blivit kallad till arbetsintervju hos HM, så nu måste jag skicka ett mail till rekryteraren för att försöka byta tiden hon givit mig.

Dilemmat med e-bokhandlar

Idag köpte jag en bok ur min kurslitteratur på Akademibokhandeln vid universitetet, efter att jag tidigare kollat på internet, där den då varit dyrare. När jag gick in nu hade plötsligt bokus sänkt sitt pris till 137 kr under det jag just köpt den för. Ok, nu kan jag visserligen lämna tillbaka den jag just öpte och köpa den billigare, men det är fortfarande grymt stressande. Fatta hur det är att vara ett neurotiskt vrak med beslutsångest, att köpa bcker och cd-skivor är det mest ångestladdade som finns nu. Att hela tiden veta att om jag väntar några dagar kan det hela bli tvåhundra kronor billigare, men det kan också bli dyrare. Vänta, inte vänta, vänta, inte vänta! Det finns inget mer frustrerande.

558185efc2856a60f1c9894ee05d991c.jpg (bild tagen från utsidan.se)

Och nej, för er som undrar jag är inte en snål jävel, jag är student.

Länk till artikeln jag hänvisade till

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4307620.ab
Ok.. den vill inte fungera, så ni får köra lite copy paste på egen hand, sorry.

"9-åring bryter lärares näsa" eller "Varför jag om och om igen muttrar att apokalypsen är nära"

I aftonbladet idag: "9-åring knäckte frökens näsben" (i versaler, som sig bör på kvällstidningarnas förstasidor...)
I torsdags i förra veckan fick en lågstadielärare uppsöka sjukvård efter att en av hennes elever knäckt hennes näsben. Pojken skallade henne i ansiktet efter en dispyt angående regeln om inga-mössor-inomhus (ni alla känner säkert till denna mycket vedertagna skolregel). Pojken ville inte ta av sig mössan, till slut böjde sig läraren ned och tog av honom den, varpå han skallar henne så att näsbenet bryts och hon börjar blöda. 
Idag är läraren fortfarande sjukskriven (hon vill återhämta sig mer psykiskt innan hon kommer tillbaka till barnen), men pojken är i skolan. Han blev hämtad av en förälder efter händelsen i torsdags, men kom tillbaka till skolan på fredagen.
Nu kommer det sjuka (sitt ner för den här); Skolan har inte anmält händelsen till varken polisen eller socialen! Läraren har inte gjort detta då hon trodde att skolan skull göra det, skolan har inte gjort det eftersom rektorn är sjuk, men kommunens utvecklingsledare för barn med speciella behov säger att det inte ens har diskuterats. Lärarförbundets ordförande, Eva-Lis Sirén (äntligen en vettig människa) menar att det är självklart att skolan ska anmäla. Jag skulle inte kunna hålla med henne mer. Det här barnet har uppenbarligen ingen respekt för läraren som person eller auktoritet, och efter hans kraftiga reaktion på något så banalt som att man inte ska ha mössa inomhus kanske man borde undersöka om han har aggressionsproblem (sådant kan vara bra att upptäcka så tidigt som möjligt). men är det här ett unikt fall? Nej.
Lustigt nog (inte särskilt lustigt egentligen) talade några studenter som satt i närheten av mig på lunchen om det som är problemets tydligaste symptom.
De talade om alla dessa högljudda ungar, som verkar vara totalt omöjliga att få tyst på. Den ena sa samma som jag tänkte; "När jag gick i skolan var lärarna hårda och sa att vi skulle vara tysta på bussen, och det var vi". Så var det när jag gick i skolan också, visst vi var säkert inte tysta hela tiden, men vi var alltid väldigt noga med att försöka att inte göra fel. Vi tyckte nämligen att det var pinsamt när läraren skällde ut en, eftersom vi visste att hon oftast hade rätt (sedan fanns det undantagsfall som den gången en lärare drog ned en pojke från ett träd så han fick skrapsår på magen, bara för att man inte fick klättra i träden eftersom man kunde ramla ned och slå sig. Men det fallet är bara hörsägen i alla fall så det är ovidkommande.). Min poäng är att skolbarnen idag inte riktigt verkar respektera sina lärare. De ser inte läraren som n auktoritär person längre. Självklart hjälper det inte att slå barnen på fingrarna med linjaler, men någon förändring måste ske. Samma brist på respekt ser vi också hos unga inför polisen, hur annars kan man förklara rekordökningen av ungdomar som ringer in till larmcentralen med falska nödrop i USA. Eller de upprepade fallen av fejkbomber som hittas i Sverige, som det kostar polisen tusentals kronor att bara konstatera att det inte är något farligt. Vem får för sig att leka med polisen på det här sättet om inte en person som inte respekterar dem?
Respekten måste komma hemifrån, från föräldrarna, som måste se till att visa sina barn att man måste respektera allt och alla i ens närhet, både genom att säga det till barnen, men framför allt genom att visa det i form av att försöka göra ett gott exempel av sig själv.
När jag skulle gick till skolan när jag var liten, sa mamma till mig "Lyssna nu duktigt på läraren och gör som hon säger!".
Tack, mamma!

Min fula blogg.

Jag måste lära mig lite mer om hur man snyggar till bloggen, min sida ser ju helt förkastlig ut!

Historien om: var jag har varit de senaste dagarna.

Hade jättekul ihop med Emma och hennes kompisar från spanien i fredags kväll, men det roliga slutade abrupt då en högst otrevlig busschaufför bestämde sig för att sköta sitt jobb synnerligen dåligt. 
Resten av helgen spenderade jag med min fina pojkvän (alltid lika mysigt). De sista timmarna var jag även med Sebastian, även om vi inte hade alltför roligt. Så, det var min helg.
Ni vill förmodligen inte veta vad jag har gjort idag, det involverar jazz....
Men jag har läst en högst upprörande artikel som jag ska skriva om alldeles strax.

RSS 2.0